Digitale Archieven

 

Startpagina
Omhoog

 

Voor het zoeken in Nederlandse archieven kun je beginnen met een scan van die archieven die gedigitaliseerd zijn en via het internet toegankelijk zijn. De belangrijkste websites zijn van:

bulletToegang op Personen (TOP)
bulletGenlias

Via deze websites kunnen in sommige gevallen de volledige genealogische gegevens worden gevonden (Genlias), en in andere gevallen worden referenties gegeven naar locaties waar meer informatie te verkrijgen is. 

Een ander type digitale archieven zijn de (soms commercile) websites met genealogische data en de genealogische zoekmachines. Een uitgebreid overzicht van dit soort sites is te vinden op http://genealogie.pagina.nl

 

TOP

TOP staat voor Toegang op Personen. TOP is een superzoekmachine voor de belangrijkste digitale archieven met genealogische gegevens in Nederland. TOP maakt hierbij gebruik van de volgende bronnen:

bulletRijksarchiefdienst GENLIAS
bulletCentrale Catalogus CBG
bulletGemeentearchief Amersfoort
bulletRHC Bergen op Zoom
bulletGemeentearchief Delft
bulletRHC Eindhoven
bulletGemeentearchief Leiden
bulletRijksarchief Noord-Brabant
bulletGemeentearchief Rotterdam
bulletRHC Tilburg
bulletHistorisch Centrum Leeuwarden
bulletZeeuws Archief
bulletArchiefdienst voor het Kennemerland

Een zoekactie met TOP levert dus snel concrete informatie op, danwel referenties naar interessante documenten.

Genlias

Een zeer betrouwbaar en uitgebreid digitaal archief is die van Genlias. Genlias is het product van de vereende inspanning van een groot aantal samenwerkende archiefinstellingen in Nederland. Het is het streven van het Nederlands archiefwezen om binnen afzienbare tijd de gehele openbare burgerlijke stand in Genlias ingevoerd te hebben. Deze wordt bovendien nog aangevuld met extra informatie uit oudere bronnen en uit successiememories. 

Dit archief kenmerkt zich door:

bulletHoge mate van betrouwbaarheid door gebruik van authentieke akten van de Burgerlijke Stand.
bulletZeer gebruikersvriendelijk.
bulletBevat data van heel Nederland.

De documenten waaruit de originele gegevens in Genlias zijn opgenomen, worden beheerd door de archiefinstellingen in alle Nederlandse provincies. Dankzij de inspanningen van een groot aantal vrijwilligers kunt u thuis makkelijk naar uw voorouders zoeken. Zij voeren de gegevens uit de originele akten met behulp van de computer in een database in.

De informatie in Genlias is direct afkomstig uit de registers van de burgerlijke stand, de belangrijkste bron voor elk genealogisch onderzoek. Vanaf 1811 zijn van de inwoners van Nederland de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven vastgelegd, namelijk: geboorte, huwelijk en overlijden. De huwelijksakten uit alle provincies worden nu (2004) ingevoerd, de meeste archiefdiensten gaan daarna door met geboorte- en overlijdensakten.

Overlijdensakten uit de burgerlijke stand worden openbaar na 50 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar. De informatie uit deze openbare akten wordt opgenomen in Genlias. Akten die jonger zijn, moeten bij de gemeenten ter inzage worden gevraagd.

Momenteel (2004) zijn:

bulletgeboorteakten openbaar van vr 1903
bullethuwelijksakten openbaar van vr 1923
bulletoverlijdensakten openbaar van vr 1953

Vr 1811 hielden de kerken (en soms lokale overheden) aantekening van dopen, trouwen en begraven. Deze gegevens uit doop-, trouw- en begraafboeken worden incidenteel ingevoerd in Genlias.

 

19 november 2004