Bronnen

 

Startpagina
Digitale Archieven
Papieren Archieven
Telefoonboeken
Familie
Het WWW

 

Voor het maken van een stamboom kun je diverse bronnen aanboren. Hiernaast staan een aantal mogelijke bronnen weergegeven, die voor deze stamboom (nog) niet allemaal zijn gebruikt.

Bij het maken van de stamboom van de familie Van de Kleut ben ik gestart met een aantal kopieŽn van documenten uit het Gemeentearchief van Barneveld, waaronder het gedenkschrift van Jan Stevensen. Deze kopieŽn heeft mijn vader enkele jaren geleden gemaakt en zijn daarna in een la beland. De informatie van de eerste drie generaties zijn vooral gebaseerd op deze gegevens. Dit was het eerste twijgje van de stamboom.

Aan de hand van deze kopieŽn heb ik op de website van Genlias alle Van de Kleut-en opgezocht en in een genealogie-programma ingevoerd. Genlias is een zeer toegankelijk en betrouwbaar digitaal archief van de provinciale archiefdiensten van Nederland, waarin op dit moment (december 2004) vooral transcripties van overlijdensaktes en trouwaktes zijn opgenomen. Dit is de voornaamste bron van informatie geweest voor de generaties tot het begin van de 20e eeuw.  Ook op de website van de Archiefdienst van Amersfoort heb ik een (veel kleiner) deel van de gegevens gevonden. Het twijgje was na het verwerken van deze gegevens uitgegroeid tot een forse stamboom, maar had enkel oude takken.

Recente gegevens worden door de overheid niet openbaar gemaakt en zijn dus ook niet via internet te vinden. Om recente gegevens te verkrijgen heb ik het internet 'gegoogled' met de zoekterm Van de Kleut. Dit heeft me een aantal email-adressen opgeleverd, waarnaar ik het verzoek heb gestuurd mee te werken aan het maken van de stamboom. Hieraan werd gelukkig in ruime mate gehoor gegeven. Ik heb reacties gehad vanuit Canada, Spanje, BelgiŽ en natuurlijk Nederland. Omdat de stamboom al vanaf het begin op de website heeft gestaan, kon iedereen goed volgen hoe de jongste takken aan de stamboom zijn gekomen. Hierdoor zijn fouten snel hersteld en is een (volgens mij) nauwkeurige, gezond groeiende stamboom ontstaan.

Naast de email-adressen leverde het 'googlen' ook links op naar andere genealogische sites, waarin een Van de Kleut in de stamboom voorkwam. Ook deze informatie heb ik gebruikt.

Tenslotte heb ik nog informatie gezocht in genealogische zoekmachines, maar daarbij vond ik zelden nieuwe gegevens. 

Deze manier van werken heeft een groot nadeel. Het deel van de moderne Van de Kleut-en die niet actief zijn op het internet, en geen directe familieleden hebben die dat zijn, heb ik nog niet kunnen bereiken. De komende tijd zal ik proberen dat deel van de stamboom te bereiken, maar dat zal veel langer gaan duren. Elke hulp van derden is hierbij welkom! Laat me dus weten wanneer je nog familieleden in de stamboom mist en vertel me hoe ze te bereiken zijn (of liever nog: benader ze zelf).

2 januari 2005